ETICS pentru zone dificile

Cum sa le gestionezi

How to deal with difficult places

ETICS este o metoda frecvent utilizata si relativ simpla de instalare in zonele critice, in care trebuie sa urmezi instructiunile tehnice specifice pentru ca sistemul sa-si indeplineasca functia.                                                          

ETICS inseamna External Thermal Insulation Composite Systems (sisteme externe compozite de termoizolare). Aceasta metoda si-a castigat popularitatea datorita proprietatilor estetice, economice si tehnice. ETICS este un set complet de componente selectate si testate pentru a fi interoperabile. Fiecare sistem trebuie sa aiba parametri tehnici confirmati si proprietati in curs de confirmare, o evaluare si alte documente specifice. Pentru a proteja complet cladirea impotriva pierderilor de caldura, trebuie montat un sistem oferit de un furnizor. La aplicarea sa, urmeaza instructiunile si ghidurile tehnice.                    

Pe scurt, ETICS este despre aplicarea materialelor izolatoare (de obicei polistiren sau vata minerala) pe suprafata externa a peretelui, urmata de adeziv, mortar sau compus pentru acoperirea de baza si plasa de ranforsare, cu un strat final de gips, care poate fi vopsit.

Durabilitatea sistemelor termoizolatoare depinde de multi factori. Fiecare dintre aceste etape de aplicare aparent simple trebuie sa fie efectuata conform unor reguli. Respecta recomandarile si cerintele specificate de producator, altfel sistemul se poate deteriora sau desprinde de perete.     
In afara de nerespectarea instructiunilor de baza, cea mai comuna cauza de degradare prematura a sistemelor termoizolante sunt detaliile necorespunzatoare. In acest punct, trebuie amintit ca lucrarea de termoizolatie trebuie efectuata pe baza unui proiect tehnic. Acest document trebuie sa includa informatii  despre abordarea zonelor dificile si toate solutiile detaliate si schitele tehnice.

Imagine: dimensiunea profilului initial se incadreaza in grosimea placii

Zone critice

Durabilitatea intregului sistem este determinata de calitatea lucrarii, in special de executia precisa a termoizolatiei detaliilor. Sistemul termoizolant din zone dificile trebuie sa fie complet si permanent etans si sa elimine puntile termice. Acestea sunt asigurate prin aplicarea materialelor adecvate, prin atentie si mestesug. 

Imagine: dimensiunea profilului initial se incadreaza in grosimea placii
Imagine: sectiuni de fixare a soclului in colturile cladirii

Primul pas - Marginea de jos a sistemelor termoizolante

Efectuarea lucrarii de montare a sistemului ETICS poate fi facuta gresit la stadiul de lipire a placilor izolatoare. Multi constructori nu acorda destula atentie acestei faze, desi ea determina calitatea urmatoarelor etape de montare. Asadar, inainte de a incepe fixarea placilor izolatoare, trebuie sa setezi un nivel al profilului initial pentru primul rand de placi. Din acest motiv, inaltimea soclului trebuie sa fie setata cu o coarda colorata sau cu laser. Ataseaza mecanic profilul initial pe perete. Suporturile neuniforme pot cauza deformarea sectiunilor fixate. Ca sa eviti aceasta problema, foloseste separatoare de plastic pentru o nivelare mai buna, care ajuta la evitarea puntilor termice. Trebuie sa lasi un mic spatiu cand imbini profilurile. Imbinarea de dilatare dintre ele trebuie sa aiba 2 - 3 mm, in caz contrar poti folosi conectori flexibili speciali care preiau stresul si strang simultan imbinarile de dilatare. In colturile externe si interne ale cladirii, trebuie sa acorzi atentie speciala taierii sectiunii in concordanta cu forma, ajustand-o la soclu. Este recomandat sa o tai astfel incat scandura sa fie fixata fara a-si rupe fragmentul extern vertical.

Imagine: distantiere de plastic pentru o nivelare mai buna

Imbinare de dilatare

Imbinarile de dilatare in elementele existente ale cladirii trebuie sa fie transferate fatadei termoizolate, lucru care poate fi facut cu ajutorul profilurilor de dilatare. Montarea lor permite etansarea sistemului chiar si in conditiile miscarii elementelor cladirii. Profilurile de dilatare trebuie atasate in spatii goale de circa 15 mm latime, cu adezivul recomandat de furnizorul sistemului. Profilurile trebuie folosite cu fasii de ranforsare, care permit obtinerea conexiunii de suprapunerii la imbinarea cu profilul.

Etansarea imbinarii de dilatare

Profil de dilatare

Adeziv Ceresit

Termoizolare

Strat ranforsant de fibra de sticla

Ceresit vopsea grund

Gips pentru fatada Ceresit

Carton poliuretanic pentru ambalare

Etansant poliuretanic Ceresit

Spuma poliuretanica Ceresit

Termoizolarea laturilor cladirii

Termoizolarea laturilor cladirii

Adeziv Ceresit

Termoizolare

Bara inclinata cu plasa lipita industrial

Strat ranforsant din fibra de sticla

Vopsea de grund Ceresit

Gips pentru fatada Ceresit

Termoizolarea marginilor concave ale cladirii

Adeziv Ceresit

Termoizolare

Bara inclinata cu plasa lipita industrial

Strat ranforsant din fibra de sticla

Vopsea de grund Ceresit

Gips pentru fatada Ceresit

Placile termoizolante din colturile cladirii ar trebui sa se suprapuna alternativ, formand colturi. Fragmentele placilor care ies in afara marginilor cladirii trebuie taiate, dar doar dupa curatarea de adeziv. Este recomandabil sa tai pe lungul nivelului montat pe coltul cladirii. Pentru procesarea ulterioara, profilurile colturoase trebuie incastrate in colturi, folosind adeziv, mortar de intarire sau compusi. Materiale auxiliare precum profiluri colturoase sunt disponibile pe piata, fiind facute din otel inoxidabil cu plasa de ranforsare, PVC, etc. Acestea sunt montate cu adeziv de intarire, la fel ca si plasa de ranforsare.

Photo: Proper system application around the window frames

Cadre pentru ferestre si usi

Aceste zone sunt in particular expuse puntilor termice, care conduc la pereti umezi la imbinarea cu lemnul si la formarea de alge si ciuperci. Mai mult, in preajma marginilor se poate manifesta stresul mecanic. Placile termoizolante trebuie planificate si montate intr-un fel in care nu se ating intre ele la marginile ferestrelor sau in spatiile goale din fatada. Daca ignori acest aspect sau il executi imprecis, pot aparea crapaturi din cauza culminarii stresurilor mecanic.

Placile termoizolante de langa margini trebuie taiate in forma de “L”, astfel incat marginile placilor sa nu fie in linie cu marginile deschiderii. Placa termoizolanta montata pe marginea superioara a ferestrei trebuie sa fie suportata de alte doua placi verticale. Sub si deasupra colturilor ferestrei, fasii de plasa de ranforsare trebuie sa fie aplicate la un unghi de 45°, pentru a preveni stresurile crescute. Dimensiunea fasiilor trebuie sa fie de minimum 20 x 30 cm. Mai mult, colturile vulnerabile deteriorarii mecanice trebuie sa fie protejate aditional cu otel inoxidabil sau profiluri PVC. Coltul trebuie incastrat sub stratul de ranforsare.

Termoizolarea ramelor ferestrelor

Adeziv Ceresit

Termoizolare

Bara inclinata cu plasa lipita industrial

Strat ranforsant din fibra de sticla

Vopsea de grund Ceresit

Gips pentru fatada Ceresit

Etansant Ceresit sau profil pentru rama ferestrei

IMPORTANT!

Cand placile termoizolante au fost atasate si marginile lor netezite, trebuie sa pregatesti spatiul pentru montarea pervazurilor, rolelor de inchidere si alte elemente suplimentare ale ferestrei si ramei usilor. Aceasta munca ajuta la asigurarea unei fixari stabile a elementelor, fara a risca un impact negativ in calitatea si durabilitatea sistemului termoizolant. Astfel, trebuie sa modelezi placile izolatoare in locurile in care vor fi instalate pervazurile, suporturile lor si elementele finale.

Soclul cladirii

Zona de soclu este o sectiune critica a fiecarei fatade, pentru ca este expusa nu numai apei, ci si stresurilor mecanice puternice. Astfel, trebuie sa folosesti numai elemente care se potrivesc perfect pentru izolare. E recomandabil sa folosesti sortimente speciale de EPS cu rezistenta crescuta la apa si placi extrudate de polistiren - XPS. In zona soclului, trebuie sa folosesti o combinatie de armatura  si plasa de ranforsare sau doua straturi de plasa generica. Ca strat de finisare, poti folosi acoperirea cu gips sau placi ceramice. Cat despre gipsuri, ai nevoie de materiale pe baza de lianti organici, cu rezistenta mare de impact si hidroabsorbtie mica.

Vopsea de grund Ceresit

Izolatie verticala Ceresit

Adeziv Ceresit

Placi extrudate de polistiren

Strat dublu de plasa ranforsanta

Vopsea de grund Ceresit CT 16

Gips de mozaic Ceresit CT 77

Ceresit CS 11 / CS 29

Profil soclu

Fixare + placa de distantiere

Adeziv Ceresit

Termoizolare

Strat de ranforsare din fibra de sticla

Vopsea de grunduire Ceresit

Gips pentru fatada Ceresit

Balcoane si terase

Balcoanele si terasele sunt o extensie a pragurilor, iar datorita designului lor, trebuie sa fie protejate adecvat de efectele distructive ale vremii, prin utilizarea solutiilor complexe (pragurile balcoanelor intrerup continuitatea termoizolarea).                         

Pentru a asigura continuitatea izolatiei si pentru a reduce puntile termice,  lucrarile termoizolante din aceste zone trebuie efectuate cu grija maxima. Cea mai eficienta metoda este pui izolatia pe ambele fete, pe intreaga lungime a placii, sau s-o incalzesti din interiorul cladirii. De obicei, materialul izolator este amplasat pe baza si pe fete. Pentru a finaliza partea superioara, ai nevoie de sisteme speciale (hidroizolare + elemente de finisare a placilor).

Conexiunea cu pragul balconului

Adeziv Ceresit

Adeziv Ceresit

Termoizolare

Termoizolare

Bara inclinata cu plasa lipita industrial

Adeziv  Ceresit de intarire

Ceresit coarda PU

Vopsea de grunduire Ceresit

Gips pentru fatada Ceresit

Material hidroizolant Ceresit

Banda Ceresit CL 152

Vopsea de grunduire Ceresit

Adeziv Ceresit de intarire

Etansant Ceresit

Continut similar

Termoizolatia: greseli comune de evitat

Afla modurile simple si eficiente de a termoizola o casa.

more

Placi EPS pe substraturi dificile

Cum sa fixezi placi EPS oe suprafete criticr

Cum sa fixezi placi EPS oe suprafete criticr

Detalii

Inscrie-te in program

Fa-ti cont si beneficiaza de avantajele Ceresit PRO.

more