Alegerea celui mai bun material termoizolant

Polistiren sau vata minerala?

Knowing the properties of insulation materials

Coeficientul lor de transfer termic este similar, la fel si economiile energetice, asadar care este cel mai bun material: polistirenul sau vata minerala? Acestea difera in cateva aspecte importante.

Proprietatile majore ale polistirenului

Polistirenul este putin absorbant. Umezeala si contactul episodic cu apa nu ii cauzeaza pierderea proprietatilor termoizolante. Prezenta temporara a vaporilor de apa condensati care poate surveni in structura polistirenului nu va avea consecinte majore. Desi este un material artificial obtinut din procesarea petrolului, nu contine substante care dauneaza sanatatii. Polistirenul este foarte usor si are proprietati mecanice bune. Totusi, capacitatea sa de a izola fonic nu este ridicata si are un coeficient scazut de permeabilitate la vapori. Temperaturile mai mari de +80°C si majoritatea solventilor organici vor distruge polistirenul. Varietatile de polistiren CS(10)70 sau CS(10)80 indeplinesc cerintele standardului EN 13163 si pot fi folosite in sisteme de incalzire. Materialul este ignifug si are stabilitatea dimensionala declarata de producator. Panourile de polistiren taiate din blocuri, cu 6 - 8 saptamani vechime, raman drepte si nu-si modifica dimensiunile. Este permisa folosirea panourilor de pana la 120 x 60 cm, de culoare alba sau gri. Studiile efectuate de producatorii importanti au demonstrat ca rezistenta placilor de polistiren nu este afectata de culoare.

Proprietatile majore ale vatei minerale

Vata minerala rezista la temperaturi inalte. Creata din piatra naturala, se topeste doar dupa doua ore de expunere la temperaturi de peste 1000°C. Rezistenta termica a liantilor si agentilor hidrofobi este un pic mai scazuta. Vata minerala este clasificata ca material neinflamabil. Coeficientul sau de permeabilitate a vaporilor de apa este foarte ridicat, asigurand trecerea libera a vaporilor. Acest tip de agenti limiteaza capacitatea apei de a se ridica prin actiune capilara, precum si absorbtia vaporilor de apa din aer. Panourile de vata minerala sunt destul de grele si rigide, avand durabilitate relativ scazuta. Totusi, gratie structurii lor fibroase, vata minerala poate fi un bun izolator acustic pentru pereti, indeplinind cerintele standardului EN 13162 pentru varietatea CS(10)40.

Zone de aplicare

In alegerea unui sistem de incalzire al unei cladiri, protectia impotriva focului are un rol decisiv. Sistemele pe baza de vata minerala trebuie folosite pentru structuri inalte si cladiri cu un factor ridicat de risc uman (spitale, scoli, cladiri pentru evenimente si alte structuri pentru uz public) si pentru depozite de material combustibil. De asemenea, sunt recomandate pentru structuri cu umiditate ambientala ridicata: bucatarii de catering, spalatorii, centrale de tratare a apei, spalatorii auto, piscine publice, etc. Trebuie ca instalatiile hidrofobe si de vapori adecvate sa fie amplasate in camera, pentru ca vata minerala este vulnerabila la vaporii condensati, reducandu-i-se eficienta ca termoizolator. In camerele cu umiditate mare, peretii sunt de obicei captusiti cu placi ceramice. Totusi, alegerea materialelor necesita analiza proceselor de formare a caldurii si umezelii. Sistemele de incalzire cu vata minerala sunt indicate si pentru cladirile din zonele cu zgomot ridicat. Mai usoare si flexibile, placile de vata laminata sunt ideale pentru cladirile care au contur curbat. In concluzie, definitia de cel mai bun material izolator trebuie pusa mereu in contextul lucrarii.

Continut similar

Termoizolatia: greseli comune de evitat

Afla modurile simple si eficiente de a termoizola o casa.

more

Cursuri online despre Sistemele Ceresit

Familiarizeaza-te cu aplicatiile Sistemelor Ceresit, de oriunde, oricand.

more

Inscrie-te in program

Fa-ti cont gratuit si beneficiaza de avantajele Ceresit PRO.

more