Afla modurile simple si eficiente de a termoizola o casa.
Lipirea placilor EPS pe suporturi dificile

Lipirea placilor EPS pe un perete obisnuit este un lucru stiut de orice meserias profesionist. Dar daca placile EPS trebuie fixate pe suporturi dificile, precum OSB, lemn, metal sau bitum? Cel mai important este sa pregatesti corect suprafata si sa aplici adecvat adezivul.
1. Pregatirea suportului
Placi OSB
Inainte de a incepe lucrarea de termoizolare, verifica cat de sigure sunt placile OSB, respectiv daca sunt securizate corespunzator si daca sunt in concordanta cu designul cladirii si cu instructiunile producatorului. Grosimea recomandata a panoului trebuie sa fie de cel putin 22 mm, iar grosimea peretelui de pana la 60 cm. Placile trebuie asezate cu lungimea perpendiculara pe perete, cand montezi o placa cu margini drepte, aminteste-ti sa nu le conectezi. Sunt necesare spatii goale de 3 mm pentru a compensa miscarile minore ale materialului, cauzate de schimbarile de umiditate. Inainte de a monta sistemul termoizolant, inlatura praful, murdaria si alte substante care pot afecta lipirea.
Lemn
In cazul suporturilor din lemn lacuite, suprafata trebuie lustruita cu smirghel 40 - 60, apoi aspirata cu grija. Grunduieste-o cu grund nediluat Ceresit Ceresit R 766, Ceresit CT 16 sau Ceresit CT 19. Aplica uniform un strat uniform peste intreaga suprafata, fara a crea pete, lasandu-l sa se usuce 2 - 4 ore. Dupa ce grundul s-a uscat, poti lipi placile termoizolante. In cazul suprafetelor de lemn nefinisat (fara straturi protectoare aditionale), aspira-le temeinic si apoi poti atasa placile izolatoare.
Fasii de metal
Suporturile din otel zincat sau din folie acoperita trebuie curatate si degresate.
Pentru a face acest lucru, efectuati curatarea suprafetei cu apa sub presiune si cu Ceresit CT 98, un concentrat care va asigura spalarea eficienta si degresarea suportului metalic.
Bitumuri
Inainte de a fixa placile de izolatie, suprafata bitumului trebuie curatata cu atentie de praf si murdarie.
2. Lipirea placilor EPS
Pentru a lipi placi EPS pe suprafete dificile, foloseste adezivul poliuretanic Ceresit CT 84. Agita-l puternic cateva secunde, apoi inlatura valva de siguranta si, tinandu-l in sus, pune pistolul pe valva. Valva pistolului ar trebui sa fie inchisa. Dupa ce pui pistolul intr-un container, poti deschide valva si elibera adezivul prin apasarea tragaciului. Inainte de a lipi placile EPS, este obligatoriu sa montezi profiluri initiale. CT 84 trebuie aplicat cu pistolul, tinand recipientul cu susul in jos, pastrand o distanta intre pistol si placa, ce asigura aplicarea corecta a adezivului. CT 84 trebuie aplicat pe marginile placii, la 2 - 3 cm de margine, impreuna cu o dunga prin centrul placii, paralela cu marginile. Dupa 2 - 4 minute, placa cu adeziv se preseaza cu putina forta in perete. Netezimea placii poate fi corectata dupa 20 de minute de la fixare.
3. Fixatori mecanici suplimentari
Montarea fixatorilor mecanici poate fi facuta la 2 ore dupa lipirea placilor. In cazul in care placile sunt lipite pe suporturi de lemn si metal, trebuie folositi conectori speciali si placa de presiune.