Etansarea imbinarilor de dilatare in fatade

Cum sa eviti greselile frecvente

Sealing them well makes all the difference

Pentru a construi fatada unei cladiri mari, trebuie sa montezi imbinari de dilatare, care ofera flexibilitate la schimbarile de temperatura. Nu uita: etanseaza adecvat imbinarile de dilatare.

Din pacate, nu toata lumea acorda atentie etansarii si protejarii fatadei de efectele atmosferice. Consecintele de a nu face acest lucru sunt: pierderi termice, umezeala excesiva si deteriorarea semnificativa a fatadei.

Aplicarea si etansarea imbinarilor de dilatare intr-o termoizolatie

Instaleaza panourile termoizolante pe lungimea imbinarilor de dilatare existente in perete, lasand un spatiu de 10 - 20 mm intre ele. Daca nu o faci, apa se poate infiltra in etansare iarna, marindu-si volumul la inghet si cauzand deteriorarea semnificativa a fatadei. Acestea sunt si rezultatul cladirii statice sau al schimbarii latimii spatiului etansat ca urmare a miscarii cladirii. 

Dupa ce ai montat panourile termoizolatoare, aplica un adeziv de ranforsare pe o latime de aprox. 20 cm pe ambele fete ale rosturilor de dilatare. Pentru asta, poti folosi o mistrie zimtata (10 x 10 mm). Apoi, preseaza profilul de dilatare si introdu banda elastica in gaura. Dupa aplicare, ajusteaza banda de dilatare la latimea gaurii si umple-o, termoizoland-o si etansand-o. Daca survine dilatarea sau contractia chitului, imbinarea o va prelua. Impinge profilul si plasa de ranforsare in chitul adeziv aplicat anterior si umple intreaga structura. Poti inchide spatiul de dilatare presandu-l cu o placa de poliuretan.

Impinge un profil rotund, cu un diametru cu 20% mai mare decat latimea gaurii, in gaura, la o adancime egala cu 60 - 80% din latimea sa, asigurand o adancime adecvata a fantei. Apoi, inchide spatiul.

Dupa ce ai montat stratul de izolatie, poti aplica o inchidere elastica a imbinarii de dilatare, prin fixarea unui profil de dilatare in spatiul gol. In spatiul dintre ele trebuie sa folosesti fasii elastice de poliuretan. Impinge un profil rotund de spuma (cu un diametru cu 20% mai mare decat spatiul gol) in spatiul gol, pana la o adancime egala cu 60 - 80% din latimea sa, ca element care asigura adancimea adecvata a fantei. Acopera cu etansant poliuretanic precum CT 84 sau cu profil de cauciuc. Protejeaza marginile atasand banda adeziva peste ele, in cazul in care vor fi vopsite.

Este recomandabil sa aplici fir poliuretanic cu un pistol manual sau pneumatic. Umple cavitatile complet, fara a-ti intrerupe munca si fara a lasa niciun spatiu gol.

Nu folosi spuma

Desi multi constructori o folosesc ca solutie pentru orice, spuma poliuretanica nu este o metoda buna de a etansa imbinarile de dilatare, pentru ca este supusa degradarii din cauza razelor solare si apei. Spuma aplicata imbinarilor de dilatare care nu sunt acoperite pur si simplu dispare dupa un anumit timp, permitand umezelii sa intre sub panouri, distrugand fatada.

Aceasta este prima metoda - folosirea corzii CS 40 PU cu profil special de cauciuc la varf, vopsind dupa uscare:

Mai jos, a doua metoda: in cea de-a treia imagine, spatiul gol este umplut cu CT 84 peste CS 40 (fara coarda PU):

Continut similar

Termoizolatia: greseli comune de evitat

Afla modurile simple si eficiente de a termoizola o casa.

more

ETICS: etansarea imbinarilor de dilatare

Instalarea - ghid pas cu pas

more

Inscrie-te in program

Fa-ti cont gratuit si beneficiaza de avantajele Ceresit PRO.

more