Solutii pentru puntile termice

Intelegerea problemei este cheia

Getting heat loss under control

Adesea, puntile termice cauzeaza umezirea peretilor cladirilor. Rezultatele: mucegai, ciuperci, pierderi de caldura incontrolabile si deteriorare structurala. Totusi, le poti preveni cu ajutorul solutiilor pentru punti termice.

Ce sunt puntile termice?

O punte termica este cunoscuta ca o punte rece. Se refera la o parte a unui perete cu un coeficient de transfer termic mai mare decat al elementelor adiacente. Cand se manifesta o diferenta de temperatura intre interiorul si exteriorul cladirii, rezulta o racire liniara. Astfel de pierderi conduc la o disipare incontrolabila a caldurii. Cand temperatura de condensare este depasita din cauza presiunii vaporilor de apa, peretii pot deveni umezi, rezultand deteriorarea mecanica.

Tipuri de punti termice

Se disting intre:      

  • Punti termice liniare, care apar unde termoizolatia este absenta, discontinua sau grosimea sa este inegala. Sunt caracterizate de o sectiune transversala constanta peste o anumita lungime, cauzand un flux de caldura bidimensional (2D). Zonele critice sunt grinzile de perete, ferestrele si usile si pragurile si zonele joase.                                    
  • Puntile sub forma de punct se intampla in locurile un are loc un transfer ridicat de caldura, pentru ca un strat de termoizolatie penetreaza un perete exterior printr-un element de fixare. Aici, ne confruntam cu un flux de caldura tridimensional (3D). Puntile sub forma de punct pot fi ancorele in pereti interstitiali, spre exemplu.              
  • Puntile de material apar cand sunt alaturate materiale cu conductivitati termice diferite. Cu alte cuvinte, se manifesta cand izolatia cladirii a fost complet sau partial pentrata de astfel de materiale sau cand grosimea stratului de material nu este uniforma. Puntile de material pot aparea la toate legaturile de constructie ale cladirilor mari, simultan cu puntile geometrice.              
  • Puntile geometrice apar in elementele de constructie, ca rezultat al schimbarilor geometriei, in general la colturi, cornise si pe fatada.                                                     
  • Puntile de convectie apar in locurile unde scurgerile cauzeaza scaderea temperaturii unui element de constructie.                    

Motive pentru grija la puntile termice

 
Poate te intrebi: daca aceste lucruri sunt stiute, de ce mai apar puntile termice? De ce nu sunt aplicate mereu solutii pentru puntile termice?                                                           

Din diferite motive:                                         

In faza de planificare, totul tine de documentare. Rareori planurile contin schite cu detalii ale montarii corecte ale termoizolatie, in locurile expuse pierderilor de caldura. De asemenea, detaliile pot fi desenate prost sau nu contin informatiile despre tipul si varietatile materialului termoizolant.                                                                

In faza de constructie, pot aparea erori atribuite formei si orientarii structurii cladirii sau dimensiunii ferestrelor. Cele mai amenintate de puntile termice sunt nodurile structurale, puncte in care mai multe elemente ale cladirii se impreuneaza: imbinarea dintre acoperis si peretii interiori, balconul si tavanul, peretii subsolului, deschiderea ferestrelor, cornise si praguri.

Unde se manifesta si cum sa le eviti?

  • La fantele ferestrelor, usi si praguri: ai grija sa asiguri un montaj corect pe intregul perimetru al cladirii. Ia in calcul incalzirea pragurilor si elementele interioare precum pervazurile. Depinzand de structura izolatiei exterioare, sunt importante tehnicile adecvate de dulgherie. Acestea includ un montaj corect, in special langa sursa de caldura.                       
  • Pragurile si cornisele pot cauza pierderi de caldura daca sunt izolate insuficient. La peretii cu un singur strat, e necesar sa amplasezi suprafata cornisei invers fata de fata peretelui, pentru a asigura grosimea optima de izolatie. O alta solutie de punte termica este sa instalezi in perete elemente izolatoare gata preparae sau elemente prefabricate din acelasi material al peretilor. Cornisele din peretii cu trei straturi trebuie sa stea in stratul interior al peretelui si sa fie incalzite odata cu stratul de suport.                                                        
  • Imbinarile elementelor structurale ale cladirii: izoleaza corect pardoseala si peretii subsolului, pe intreaga lor inaltime sau cel putin pe 0.8-1.2 m. De asemenea, izoleaza cornisa din tavan.                                                                
  • Balcoane: sunt locurile in care puntile termice sunt cele mai frecvente. Ca extensie a tavanului cladirii, balcoanele intrerup izolatia termica. Poti minimiza acest efect aplicand o solutie structurala: fixare speciala pentru balcoane sau contructia balconului direct pe stalpii sai. Apoi, este posibil sa-l atasezi pas cu pas, pe masura ce construiesti cladirea.

Continut similar

Termoizolatia: greseli comune de evitat

Afla modurile simple si eficiente de a termoizola o casa.

more

Cursuri online despre Sistemele Ceresit

Familiarizeaza-te cu aplicatiile Sistemelor Ceresit, de oriunde, oricand.

more

Inscrie-te in program

Fa-ti cont gratuit si beneficiaza de avantajele Ceresit PRO.

more