Cum sa repari peretii din gips

Gips nou peste un strat vechi de gips

Get ready to fight back

Pentru a repara peretii de gips deteriorati, sa inlaturi vechiul gips nu este nici cea mai buna, nici cea mai economica idee. In majoritatea cazurilor, este mai bine sa montezi un nou strat de gips peste cel existent.

Una dintre cele mai bune metode de a repara gipsul deteriorat este sa-l acoperi. Este mai usor si mai convenabil.

Curata stratul vechi de gips

Mai intai, curata suprafata de gips vechi, in special sectiunile deteriorate si contaminate  de catre praf, fum sau alte substante. Cea mai buna metoda este sa folosesti agentul de curatare CT 98 cu apa sub presiune si o pensula moale, dispersand uniform jetul de apa. Un jet prea puternic poate inrautati situatia zonelor in care gipsul necesita reparatii. Daca fatada este contaminata de ciuperci sau alge, iti recomandam sa folosesti un concentrat special, care este capabil sa le inlature.

Aplicarea unui concentrat fungicid

In zonele unde a avut loc un asa-zis "atac biologic" cu mucegai si alge, aplica un concentrat fungicid peste fatada spalata, cu o pensula sau un pulverizator.

Repararea partilor deteriorate

Repara sectiunile peretilor unde termoizolatia a fost deteriorata mecanic iar plasa de ranforsare este discontinua. Trebuie sa tai din fatada sectiunea de gips, cu un polizor unghiular sau alta unealta adecvata. Plasa de ranforsare din sectiunea taiata trebuie de asemenea eliminata. Apoi, taie o bucata corespunzatoare de termoizolatie si lipeste-o in zona respectiva.

Aplica adeziv si un compus complex

Dupa aplicarea mortarul sau a adezivul poliuretanic, aplica adezivul de intarire in zona inlaturata si incorporeaza plasa in ea. Noua plasa de ranforsare trebuie sa fie mai mare decat sectiunea eliminata, pentru a se suprapune plasei existente cu cativa centimetri (circa 10 cm).

Aplicarea gipsului

Dupa ce ai curatat suprafata gipsului si ai efectuat reparatiile de izolare si ranforsare, este timpul unui nou strat de gips. Aplicarea sa direct pe vechiul strat nivelat poate cauza probleme si nu este deloc economica. Pentru a rezolva punctele neuniforme, trebuie sa nivelezi suprafata gipsului vechi cu adeziv si mortar de intarire. Este mult mai convenabil si mai confortabil decat sablarea zonelor dure de pe gips. Cand stratul de acoperire de baza s-a uscat, este esential sa aplici un grund - parte integrala in aplicatul gipsului subtire. Folosirea unui suport de acoperire va imbunatati puterea aderenta a gipsului, reducand posibilitatea de patare cauzata de proprietatile suportului sau de prepararea sa improprie.     

Aplica stratul subtire de gips dupa aprox. 4 ore, cand grundul s-a uscat complet. Daca folosesti gips mineral dedicat vopsirii, trebuie sa aplici un strat de vopsea pentru a te asigura ca suprafata gipsului are rezistenta necesara la conditiile atmosferice. Folosind o mistrie din otel inoxidabil, aplica gipsul pe suportul pregatit, intr-un strat neted, de o grosime similara texturii agregatului. Strange surplusul de material, pune-l in galeata si mixeaza-l. Suprafata trebuie netezita cu o mistrie de plastic.

Gipsul necesita 12 - 48 de ore pentru a se usca, depinzand de suport, temperatura si umiditatea realtiva. In timp ce lucrezi si gipsul se usuca, temperatura suportului si a mediului trebuie sa fie intre +5°C - 25°C, iar nivelul de umiditate - sub 80%.

Aspecte practice

Asigura-te sa aplici materialul umed pe o suprafata umeda. Echipa care lucreaza trebuie sa procedeze in acest mod pe o singura suprafata (fie pe un singur perete/pe o suprafata dintre tevile de scurgere/imbinarile de dilatare/alte elemente structurale) si pe minimum 2 nivele pe schela. Planifica pauze de lucru in avans si tine suprafata de gips ferita de razele solare directe, vant sau precipitatii, atat in timpul lucrului, cat si in timpul in care trebuie sa se usuce.

Continut similar

Termoizolatia: greseli comune de evitat

Afla modurile simple si eficiente de a termoizola o casa.

more

Cursuri online despre Sistemele Ceresit

Familiarizeaza-te cu aplicatiile Sistemelor Ceresit, de oriunde, oricand.

more

Inscrie-te in program

Fa-ti cont gratuit si beneficiaza de avantajele Ceresit PRO.

more