Placarea unei sobe - Placarea termorezistenta

Setarea prioritatilor corecte

Requirements for stove tiles

Sobele sunt populare pentru incalzirea casei si mentin o temperatura placuta un timp indelungat. Dar cum faci placarea unei sobe sau a unui semineu? Iata de ce ai nevoie pentru a cimenta placile ceramice grele.

Cu siguranta, boilerele moderne, pompele de caldura si incalzitoarele cu convectie ne ofera energie termica. Cu toate acestea, ele nu au reusit sa puna capat vechilor sobe sau seminee ceramice. Acestea sunt recunoscute pe scara larga ca fiind una dintre cele mai bune aparate de incalzire interioara - si pentru un motiv bun. Eficienta lor este de pana la 60%. Acestea au o suprafata mare de incalzire si creaza o incalzire uniforma. Sunt, de asemenea, si economic de utilizat. Cateva bucati de lemn sunt suficiente pentru o incalzire de o jumatate de zi. Desi sobele de teracota pot parea un pic de moda veche pentru unii, acesta este exact motivul pentru care altii le prefera. Desigur, adaugarea unui astfel de semineu in casa ta poate fi o munca grea, dar cu putina hotarare, vei reusi. Sobele de teracota nu se potrivesc numai in case din lemn sau in cabane, ci si in cladiri cu interioare rustice elegante. Și dupa cum indica si numele: puteti coace si alimente in ele, cum ar fi paine sau fripturi.

Cu sau fara canale?

Producatorii de sobe de teracota ofera doua tipuri:

  •  Sobe cu canale, care folosesc o retea de canale pentru a face parcursul gazelor de ardere incalzite sa fie cat mai lung posibil. Acest lucru incalzeste in mod eficient peretii sobei, acumuland caldura si eliberand-o incet in mediul inconjurator. Designul canalului este adesea complex, un motiv pentru care soba tinde sa se incalzeasca un pic neuniform.
  • Sobele fara canale sunt mai eficiente si mai economice decat sobele cu canale, deoarece pot utiliza mai bine energia din gazele de ardere. In loc de o retea de canale, ele au o camera de combustie mare in care se amesteca gazele. Rezultatul: o ardere mai precisa si un consum redus de combustibil.

Siguranta, pe primul loc

Asigura-te intotdeauna ca amplasezi soba la o distanta de maximum 2 metri fata de conducta de evacuare a gazelor de ardere, la care este conectata cu un asa-numit tub de cos de fum. Din cauza  greutatii mari, trebuie sa planifici o fundatie sau o armatura pe podeaua pe care sta soba, sau in tavan, daca soba este situata la un etaj superior.

Componentele unei sobe de teracota:

  • Peretii sobei sunt realizati din caramizi ceramice, caramizi refractare, placi refractare speciale cu grosimea de 2,5 cm sau materiale similare si armate cu fibre. Aceste piese grele au proprietati mari de acumulare de caldura. Astfel, temperatura gazelor din cosul de fum ramane la 120-180 ° C. Pentru a lipi placile impreuna, ai nevoie de adeziv si suruburi. Caramizile sunt montate cu adeziv. In trecut, era folosit mortarul din argila naturala, dar astazi sunt disponibili adezivi speciali pentru sobe. Acestea vin in galeti si sunt amestecuri uscate sau compusi gata preparati (din ciment sau siliciu) care pot sta la temperaturi de pana la 1400 °C. Poti construi peretii in unul sau mai multe straturi. Acesta din urma este mai eficient, deoarece peretii vor fi mai putin afectati de tensiunile datorate cresterii rapide a temperaturii in soba.
  • Canalele interne sunt construite din aceleasi materiale ca si peretii, adica din caramizi sau placi refractare. Aceasta creeaza ceea ce este cunoscut ca o masa cumulativa: o parte interioara a sobei care colecteaza si distribuie caldura. Planifica cu atentie dimensiunea canalului astfel incat debitul gazelor de ardere sa nu fie prea mare sau prea mic. Viteza ideala este de 1,5 pana la 2 m/s. De asemenea, trebuie sa calculezi grosimea corespunzatoare a peretilor. Acestia ar trebui sa fie pe cat de subtiri posibil, astfel incat sa nu acumuleze caldura, ci sa o transfere rapid mediului deservit.
  • Cuptorul sau vatra este inima sobei. Trebuie sa fie durabila, sau se va uza foarte repede. Construite in mod normal din caramizi refractare, sobele moderne folosesc mai degraba elemente de incalzire din fonta. Acestea sunt captusite cu placi de acumulare refractare din vermiculit. Un gratar din fonta apartine cuptorului si e usor de dezasamblat prin usa de incendiu, astfel incat sa nu trebuiasca sa dezamblasati soba pentru reparatii. Sub gratarul cuptorului, este amplasata cutia pentru cenusa. Ca si cuptorul, are usi turnate. Uneori, poate avea un geam, dar mai mic decat in seminee.
  • De obicei, partea exterioara a sobei este facuta din placi. Acestea sunt placi ceramice speciale, cele mai bune dintre acestea fiind destul de scumpe. Cu toate acestea, multe dintre cele ieftine nu merita folosite deoarece au o rezistenta prea mica la temperaturi ridicate. Partea exterioara are in principal o functie decorativa.

Nu uita: langa soba, ar trebui sa existe un loc dedicat lemnelor. Adesea, acesta este construit ca parte integrala a sobei.

PERFECTIONEAZA-TE!

Fa-ti cont acum si ia parte la cursurile noastre online

Inscrie-te GRATIS!

Cine va construi soba?

In ziua de azi, ca si in secolele trecute, constructia de sobe este, de obicei, incredintata unor sobari specializati. In prezent, acestia lucreaza exclusiv cu firmele care fabrica si vand componentele necesare. Unii producator de placi au, de asemenea, abilitati de fabricare a sobelor, fiind foarte cautati pentru acest serviciu si au o cerere mare pentru astfel de servicii. Constructia sobelor este considerata o arta dificila. Atat aspectul exterior dar si mai important, durabilitatea sobei depind de ingrijirea pe care pe care sobarul o acorda muncii sale.

Cum sa alegi soba potrivita?

Adesea, cei care cumpara sobe se bazeaza pe aspectul acestora. Ei cauta o forma si placi frumoase, uitand uneori de functionalitate. Daca acorzi o importanta mai mare tipului si marimii sobei, vei fi recompensat ulterior.                                                           

Soba va putea fi o sursa confortabila de caldura doar daca este suficient de mare. Motivul: pentru a atinge temperatura dorita, sobele mici trebuie adesea incalzite foarte mult. Apoi, se poate intampla cu usurinta sa te arzi daca ii atingi peretii. In plus, daca placile sau chiturile dintre ele sunt prea fierbinti, se pot sparge. Un alt factor care trebuie luat in considerare este dimensiunea gratarului si zona de deschidere a acestuia.

Doar un adeziv de calitate poate proteja soba

Pe masura ce temperaturile din soba se schimba, placile se dilata si se contracta. Prin urmare, au nevoie de o conexiune puternica intre ele si cu suprafata exterioara. Numai atunci acestea nu se vor separa sau sparge. In trecut, oamenii foloseau clipuri sau fire metalice elastice pentru asta. Desi tehnologia traditionala nu a fost complet uitata, astazi ne bazam pe adezivii moderni.   

Pentru a monta placile, adezivul de clasa S1 este cel adecvat. Dezvoltat, printre altele, pentru fixarea placilor ceramice pe suporturi deformabile, acesta poate face fata temperaturilor de pana la 70°C, posibile in cazul sobelor. Deoarece adezivul are calitati elastice speciale, placile isi pot schimba in mod liber marimea, fara a se confrunta cu riscul de fisurare sau dezlipire.

Pentru a pregati adezivul, amesteca-l cu cantitatea adecvata de apa si miseaza solutia cu un mixer de ciment sau cu un burghiu cu cap de amestecare. Dupa cinci minute de asteptare, trebuie sa-l amesteci din nou. Aplica adezivul in mod traditional, cu o mistrie zimtata. Imprastie-l pe baza si  pe spatele placii. Totusi, nu uita ca folosirea unui adeziv bun nu inseamna ca poti neglija ancorele mecanice. Acestea sunt necesare, de exemplu, pentru fixarea placilor de deasupra usilor cuptorului.   

Mozaicul de sticla - Aplicatie usoara

Familiarizeaza-te cu mozaicul de sticla.

more

Placarea unei terase

Invata cum se face corect placarea unei terase

more

Aplicarea placilor peste alte placi

Datorita noilor tehnologii de constructie, placile ceramice pot fi montate peste straturi vechi.

more