Principalele cauze ale deteriorarii betonului

Betonul si betonul armat sunt cele mai populare si sigure materiale de constructie din zilele noastre. Producatorii de beton afirma ca, in conditiile optime, produsele lor pot avea o viata infinita. Totusi, anumite conditii de mediu (ploaie, gheata sau substante chimice din aer), in prezenta unei calitati slabe a betonului, cu defecte structurale, pot afecta grav integritatea structurii betonului. Daunele, insa, pot fi reparate cu succes.

"Proprietatile betonului depind de multi factori cu privire la material si tehnologia folosita.

Ca orice alt material de constructie, si betonul corodeaza, iar cauzele se impart in fizice si chimice".

PRINCIPALELE CAUZE ALE DETERIORARII BETONULUI    

Betonul este un material compozit, format majoritar din apa, agregat si ciment. Proprietatile sale depind de componentele folosite si de mai multi factori tehnici. Atractivitatea sa ca material decurge din posibilitatea de a fi modelat in aproape orice forma si din faptul ca are efect anticoroziv asupra otelului armat. Acest lucru il face si mai util ca material de constructie. Efectul anticoroziv asupra otelului armat se datoreaza alcalinitatii mari a betonul (pH 12-13.5), care formeaza un strat protector. Totusi, in timp, betonul continua sa se intareasca, iar aici intra in joc carbonatarea: structura devine susceptibila corodarii, din cazua factorilor fizici sau chimici.

COROZIUNEA FIZICA A BETONULUI

Coroziunea fizica a betonului poate fi descrisa ca influenta distructiva a inghetului asupra betonului umed, dar este cauzata de abraziune, deteriorare mecanica, impactul schimbarii sarcinilor preluate sau de catre suprasarcini.

COROZIUNEA CHIMICA A BETONULUI

Coroziunea chimica a betonului este cauzata de influenta distructiva a substantelor chimice lichide si gazoase, care il descompun si ii deterioreaza componentele.                                        


De exemplu, dioxidul de carbon (CO2) din aer, sub efectul umezelii, conduce la carbonatarea betonului. In primul rand, carbonatul de calciu se formeaza din CO2 prin reactii chimice, etanseaza structura de beton, ii creste rezistenta la scurgere si puterea de compresie. In al doilea rand, conduce la neutralizarea betonului, reducandu-i astfel alcalinitatea. Ca rezultat, betonul isi pierde proprietatile protectoare si anticorozive pentru otelul armat. Mai mult, ploaia (cu o concentratie scazuta de minerale) spala compusii de carbon usor solubili, proces care devine vizibil prin decolorare, reducandu-i rezistenta la tractiune si porozitatea. Ulterior, faciliteaza procesul de carbonatare si conduce la coroziunea otelului armat din strutura de beton. Aceasta se manifesta in special in cazul cladirilor mai vechi, cu putere scazuta de compresie, de exemplu: C12/15 (B15) sau C16/20 (B20).

Procesul de carbonatare a betonului si nivelul pH-ului

ACID

Beton deteriorat, continua carbonatare si deteriorare, coroziunea otelului armat.

NEUTRU

Neutralizarea betonului conduce la pierderea proprietatilor anticorozive naturale.

ALCALIN

Mediul puternic alcalin genereaza un strat care protejeaza otelul armat de coroziune.

PROCESUL DE DETERIORARE A BETONULUI

In mod normal, deteriorarea betonului progreseaza relativ incet. In faza initiala, care putea dura destul timp, nu exista semne vizibile pe suprafata betonului. Totusi, in structura sa, se desfasoara deja procesul de carbonatare, pana in punctul in care adancimea neutralizarii ajunge la otelul armat si distruge stratul de protectie. Mai mult, produsii acestei reactii chimice (ex: rugina) au un volum mai mare decat elementele anterioare, care poate cauza crapaturi. In timp, suprafata betonului se desparte de armatura si expune elementele otelului armat (figura 1). Din acest moment, carbonatarea se accelereaza si intreaga structura devine afectata.

Figura 1: stadiile deteriorarii betonului sub influenta factorilor de mediu si viteza deteriorarii armaturii in timpul duratei de viata a structurii

DIAGNOSTIC

Toate structurile de beton necesita inspectii si intretineri sistematice. Cand identifici semne de deteriorare, trebuie sa le diagnostichezi. Asta include analiza documentatiei proiectului initial, evaluarea impactului asupra mediului, temperatura si factorii de umiditate si examinarii structurii propriu-zise. Pe baza acestora, poti localiza zonele unde se manifesta cea mai avansata carbonatare, evaluand starea betonului si nivelul neutralizarii sale. Apoi, trebuie sa verifici armatura, in locurile in care elementele de otel sunt expuse. Toti acesti pasi te ajuta sa iti dai seama cu precizie de nivelul coroziunii si de durata estimata de viata a structurii. La final, poti alege cea mai buna metoda de reparare.

Continut similar

Umezeala - inamicul natural al cladirilor

Cum sa protejezi de apa o cladire

Detalii

Repararea-betonului - Ghid pas cu pas

Repara eficient balcoanele din beton, folosind un sistem de solutii. Afla cum s-o faci, cu acest ghid pas cu pas.

more

Inscrie-te in program

Fa-ti cont gratuit si beneficiaza de avantajele Ceresit PRO.

more