Cum sa tii apa departe de fundatii si subsoluri

In primul rand, ai nevoie de informatii sigure despre sarcina de apa la care este expusa cladirea.              

Mai mult, este important sa stii tipul de cladire si conditiile climatice din zona. Cu ajutorul acestor informatii fundamentale, poti alege metoda adecvata de impermeabilizare.

Pentru fundatii si subsoluri, sunt, in general, doua tehnologii preferate care inglobeaza sisteme si proprietati diferite:

SISTEME BITUMINOASE    

• membrane bituminoase autoadezive (SAM)  
• acoperiri groase bituminoase cu polimeri modificati (PMB)    
• vopsele bituminoase 

SISTEME PE BAZA DE MINERALE

• suspensii
• tencuieli 

Informatii fundamentale pentru hidroizolarea eficienta a fundatiei

Hidroizolarea structurala este termenul generic pentru tehnicile care permit cladirilor sa fie construite sub nivelul solului si care previn patrunderea umezelii din sol, prin pereti si podele. Tehnicile sunt impartite in cateva domenii de aplicare, depinzand de sarcinile la care este expusa cladirea si de nevoile care trebuie satisfacute.                                                        

Ploaia intra in sol, crescand nivelul apei din panza freatica. Pentru a proteja cladirea de umezeala, sunt necesare diverse masuri, in functie de cantitatea de apa: impermeabilizarea la umezeala din sol, infiltratii sau la apa care exercita presiune. Toate partile care sunt in contact cu solul si apa trebuie sa fie protejate. In particular, acestea includ acoperirea de beton, peretii, pardoselile, fundatia si planificarea nivelului solului, precum si detalii structurale ca infiltratia si imbinari de miscare.

aproximativ 50 cm

In cazuri rare, spre exemplu din cauza umezelii din pereti sau scurgerii apei in subsol, inaintea aplicarii produselor bituminoase, interfata peretelui/fundatiei trebuie sa fie hidroizolata pentru a preveni patrunderea umezelii. Sectiunea expusa a fundatiei si peretele insusi (pana la o inaltime de aprox. 50 cm), trebuie impermeabilizati cu un strat de suspensie rigida CR 65. Ca protectie impotriva scurgerilor in zona de tranzitie dintre nivelul solului si zona de baza a peretelui, trebuie aplicata o acoperire impermeabilizanta, CR 65 suspensie rigida sau CR 166 suspensie flexibila. Stratul trebuie sa acopere aprox. 50 cm deasupra nivelului solului planificat si 30 cm dedesubt. Apoi, zona fundatiei poate fi finisata cu tencuiala sau caramida.

Ca protectie impotriva scurgerilor in zona de tranzitie dintre nivelul solului si zona de baza a peretelui, trebuie aplicata  o acoperire impermeabilizanta CR 65 suspensie rigida sau CR 166 suspensie flexibila. Stratul trebuie sa acopere aprox. 50 cm deasupra nivelului la sol planificat si 30 cm dedesubt. Apoi, zona fundatiei poate fi finisata cu tencuiala sau caramida.

aproximativ 50 cm

aproximativ 30 cm

nivelul la sol planificat

LIPIREA PE SUPRAFATA SUPORTULUI

PE BAZA DE BITUM

Straturile bituminoase groase cu polimeri modificati si membranele autoadezive pentru aplicare la rece adera la suprafata suportului, datorita calitatii lor adezice. Inainte de a le aplica, e nevoie sa tratezi suprafata cu un grund.       

PE BAZA DE MINERALE 

Produsele pe baza de minerale, precum suspensiile impermeabilizante adera la materialul cladirii prin cristalele de ciment. Suspensiile impermeabilizante trebuie sa fie folosite pe materiale umede sau ude. Pe langa pre-umezire, foloseste un grund.

Sarcini de apa diferite in impermeabilizarea fundatiei

SARCINA DE APA TIP 1 - UMEZEALA IN SOL, FARA ACUMULAREA APEI PATRUNSE

Umezeala din sol este prinsa in sistemul de capilare al solului si poate creste prin actiune capilara chiar si contra fortei de gravitatie. O alta sarcina de apa comparabila cu umezeala din sol este apa patrunsa dar care nu se acumuleaza, cauzata de precipitatiile atmosferice. Aceasta poate fi asteptata in mod realist daca atat pamantul de sub cladire (la o adancime suficienta sub fundatie), cat si umplerea excavatiei consista in tipuri de sol foarte permabil, ca nisipul sau pietrisul.

Stratul de scurgere

Scurgere

Acest tip de sarcina de apa necesita ca solul sa fie suficient de poros pentru a permite scurgerea neimpiedicata a apei in forma lichida, la suprafata, catre panza freatica, fara acumularea sa, nici macar dupa ploi torentiale. Daca solul nu este destul de permeabil, trebuie echipat cu un sistem de scurgere adecvat, a carui capacitate de scurgere sa impiedice acumularea de apa.

SARCINA DE APA TIP 2 - ACUMULAREA APEI PATRUNSE SI A APEI PRESURIZATE

Acest tip de sarcina are loc cand peretii exteriori ai subsolului, cu fundatia sub nivelul solului, sunt localizati in soluri cu permeabilitate scazuta, fara scurgere. Mai mult, tipul de sol si topografia locului trebuie sa anticipeze acumularea de apa. Nivelul de referinta a apei pe termen lung trebuie sa fie sub marginea inferioara a fundatiei subsolului. Atentie! Pentru a respecta standardele, este necesar, chiar si cu un sistem PMB, sa excavezi un sant care inconjoara complet cladirea, pentru a asigura o termoizolare multilaterala ale suprafetelor cladirii care sunt in contact direct cu solul.

Exemplu pentru sarcina de apa de tip 2: apa sub presiune 

Cladirile sau componentele lor trebuie protejate impotriva apei sub presiune daca sunt expuse stratului de apa din panza freatica, adica daca nivelul apei este constant mai mare decat marginea inferioara a fundatiei cladirii. Acest tip de sarcina de apa este independent de adancimea fundatiei, adancimea de scufundare si tipul de sol.

Nivelul mediu al apei din panza freatica

Exemplu pentru sarcina de apa de tip 2: rezervoare  

Pisicinele si rezervoarele de apa facute din beton si caramida sunt expuse diverselor tipuri de stres si trebuie sa reziste presiunii permanente a apei.

Continut similar

Umezeala - inamicul natural al cladirilor

Cum sa protejezi de apa o cladire

Detalii

Cursuri online despre Sistemele Ceresit

Familiarizeaza-te cu Sistemele Ceresit, de oriunde, oricand.

more

Inscrie-te in program

Fa-ti cont gratuit si beneficiaza de avantajele Ceresit PRO.

more