Netezirea peretilor

Rules for proper smoothing

Produsele albe Ceresit - calitate de top

De anul trecut, gama larga de produse Ceresit a fost extinsa si acum contine gipsuri si straturi de acoperire cu polimeri, precum IN 35, IN 45 si IN 46. Toate acestea trei au o trasatura in comun: aplicarea usoara si o aderenta buna la substrat. Pot fi aplicate si la masina, tehnica ce iti imbunateste munca atunci cand acoperi suprafete mari. Spre deosebire de straturile de acoperire obisnuite, acestea au  agenti speciali de modificare (cu tehnologia InSure), care confera stratului o duritate mai mare dupa aplicare, imbunatatind astfel durabilitatea in timp.                                                            

Probleme straturilor de acoperire

Straturile de acoperire aplicate corect trebuie sa formeze o suprafata neteda, uniforma, fara defecte precum crapaturi, cratere sau penetrari ale substratului. Deviatia maxima fata a planului si marginilor fata de o linie dreapta nu trebuie sa fie mai mare de 2 mm, putand fi admise maximum 3 astfel de locuri pe o lungime de 2 m. Deviatia suprafetei si marginilor fata de linia verticala trebuie sa fie mai mica de 1.5 mm per 1 m, de 3 mm in camerele de pana la 3.5 m inaltime si de maximum 4 mm in camerele mai inalte de 3.5 m. Deviatia suprafetei si marginilor fata de nivel trebuie sa fie de maximum 2 mm per 1 m, iar in total - maximum 4 mm in intreaaga suprafata delimitata de pereti.

Slabirea si craparea

Slabirea si craparea stratului de acoperire este un simptom al pregatirii sale inadecvate, mai ales in cazul peretilor vechi din camere renovate. Acestia trebuie intai sa fie uscati si curatati de mizerie si praf. Pentru a scapa de petele uleioase, foloseste apa si detergent. Daca vechea tencuiala este desprinsa de suport, elimin-o si inlocuieste-o cu una noua, sau, daca suportul este suficient de neted, innoieste-l aplicand peste el un strat de acoperire IN 35. Una dintre cauzele formarii crapaturilor este aplicarea unui strat mai subtire decat cel recomandat de producator. Crapaturile sunt adesea localizate in preajma ferestrelor si pervazurilor. Pentru a le evita, dupa aplicarea stratului de acoperire, elimina chitul in exces din elemente adiacente (rama, pervaz), cu marginea laterala a mistriei.  

Stratul de acoperire va incepe sa se desprinda, sa se crape si sa se faramiteze daca meseriasii uita sa grunduiasca suportul absorbant. O structura de perete poroasa va extrage apoi apa din materialul proaspat aplicat, care va afecta aderenta. Grundurile egalizeaza rata de absorbtie si intaresc suprafata suportului, imbunatatind astfel aderenta. Poti face toate acestea, cu grundul Ceresit IN 10 Interior.

Inaintea aplicarii stratului de acoperire, tapetul sau vopseaua in ulei trebuie indepartate de pe pereti, pentru ca reduc aderenta stratului de acoperire si contribuie la slabirea lui. Cand suportul e prea lucios, dar are suficienta rezistenta mecanica, poate fi intarit sau slefuit cu un glaspapir dur. De asemenea, e recomandat sa vopsesti peretii cu un grund special, pentru a crea un strat de legatura, imbunatatind si absorbanta suportului. Pentru ca stratul de acoperire sa fie puternic si durabil, grosimea va trebui sa fie aceeasi in orice punct. Este inacceptabil sa folosesti stratul de acoperire pentru a umple gaurile si cavitatile din suport. Aceste locuri trebuie umplute in prealabil cu agenti de umplere.

Legarea prea rapida

O problema obisnuita este legarea prea rapida a stratului de invelis in galeata, datorita aplicarii sale in conditii necorespunzatoare de temperatura si umiditate. Prin urmare, lucrarile trebuie efectuate in conditii uscate cu temperatura a aerului si a suportului între 5 și 25 °C si o umiditate relativa de aproximativ 80%.

Crapaturi structurale

Crapaturile de pe suprafetele finisate cu strat de acoperire pot fi cauzate de stres structural. Ele se formeaza, in particular, in suporturi din materiale eterogene. De aceea, in locurile lor de conexiune (unde poate fi suspectata miscarea), poate fi nevoie sa aplici o acoperire de baza sau un compus de "peticire" a tencuielii. Pe traseul de contact al unor astfel de materiale structurale, trebuie sa intaresti stratul de baza prin aplicarea unei plase de ranforsare (la fel ca pentru ETICS), de 15 cm latime.

Cratere

Craterele sunt un defect comun, care apar ca si gaurile, intr-un strat de acoperire, dupa ce el s-a uscat. Nu amesteca compusul in galeata prea rapid sau prea mult timp, deoarece se produce o aerare excesiva. Craterele sunt doar urmele bulelor de aer si a pregatirii inadecvate a suportului, precum omiterea pasilor de grunduire. Daca totusi apar cratere, umple-le si netezeste-le.

Straturi de acoperire Ceresit

Ceresit IN 35 STAR + FINISH 2 in 1                            

Strat de acoperire din gips, folosit pentru finisarea peretilor sau ca strat de nivelare inainte de aplicarea stratului final IN 45 sau IN 46. Este potrivit tuturor suporturilor minerale si poate fi aplicat vopselei existente, daca aceasta este puternica si ofera aderenta buna. Un strat de IN 35 poate avea 1 - 10 mm grosime. Tehnologia InSure asigura durabilitate crescuta si posibilitatea de a vopsi peste, cu orice tip de vopsea. IN 35 poate fi folosit ca strat initial sau ca strat de finisare, inainte vopsirii si fara a utiliza straturile IN 45 sau IN 46.

Ceresit IN 45 SUPER FINISH                                 

Stratul de acoperire alb este destinat finisarii suprafetelor. Ceea ce il diferentiaza fata de alte straturi este duritatea optima (tehnologia InSure) si flexibilitatea. Are o buna aderenta la suport si poate fi aplicat "umed pe umed", metoda care reduce timpul de lucru. Grosimea stratului trebuie sa fie intre 1-5 mm.

Ceresit IN 45 PREMIUM FINISH                    

Strat de acoperire cu polimeri, gata de aplicat. Il poti folosi direct dupa ce deschizi galeata sau dupa ce amesteci continutul. Acest compus alb este perfect pentru finisarea neteda a peretilor si tavanelor. Tehnologia Smart Polymer il face extrem de flexibil si poate sustine stresul moderat provenit din elementele distantiere. Formula InSure este o solutie care imbunatateste duritatea si iti permite sa folosesti orice tip de vopsea. Utilizand IN 46, poti obtine o grosime a stratului de 1 - 3 mm.

APLICAREA MECANICA - nu numai pentru suprafete mari

In zilele noastre nu se poate aplica numai mecanic. O masina de aplicare va poate ajuta sa aplicati rapid stratul de vopsea folosind o metoda de pulverizare la presiune inalta. Este un dispozitiv scump, dar face munca mult mai usoara si reduce foarte mult timpul de plumb. Aceasta metoda va permite să terminati pana la 400 m² intr-o singura zi. Unitatea care functioneaza corect reduce consumul de vopsea. Cea mai mare parte a acestui tip de unitati este conceputa pentru aplicarea compusilor gata de utilizare sau preamestec. Numai masina de tencuit mecanic are rolul de a mixa amestecul uscat în rezervor.

ASIGURA-TE CA AI ECHIPAMENTUL POTRIVIT

O echipa care intentioneaza sa finiseze sute de metri patrati pe saptamana ar trebui sa aiba echipament si unelte de ultima generatie. Siguranta e pe primul loc, asa ca trebuie sa ai o scara adecvata si o schela rabatabila, care te va ajuta sa ajungi la partile inalte ale peretilor. Scara va fi mai practica in locuri cu acces limitat si pe trepte. Mastile vor proteja membrii echipei de inhalarea prafului - cele mai bune masti sunt cele cu ochelari integrati. Pentru confortul membrilor echipei, ia in considerare platformele de lucru.                                 

Pentru aplicarea stratului de acoperire, ai nevoie de o masina speciala si de nivele din otel inoxidabil, cu manere de plastic sau lemn. Nivelele trebuie sa fie de dimensiunile 130 x 400 mm si 130 x 280 mm. Echipa trebuie, de asemenea, sa aiba mistrii de diferite marimi, inclusiv o mistrie ingusta, pentru finisarea colturilor interioare si exterioare ale peretilor. Pensulele, trafaletii, cutitele pentru chit, ruletele, polobocul sunt alte unelte indispensabile. O echipa care intentioneaza sa se ocupa de lucrari extinse ar trebui sa cumpere un polizor electric mare ("girafa") si un aspirator industrial. Mai este nevoie de galeti si mixer, fiind preferabil ca acestea sa fie dedicate exclusiv compusilor din gips.

Reguli pentru netezire adecvata

Stratul de acoperire poate fi aplicat numai la 4 saptamani dupa constructia peretilor si tavanelor. Temperatura camerei trebuie sa fie de cel putin 5°C, iar umiditatea suportului - maximum 4%.

1. Munca incepe intotdeauna cu protectia. Daca incaperea contine elemente pe care trebuie sa le protejezi de mizerie, infasoara-le in folie sau banda. Toate cavitatile din pereti trebuie umplute.

2. Suportul trebuie sa fie bine pregatit. In 99% din cazuri, este nevoie sa grunduiesti peretii si tavanul cu grund, precum Ceresit IN 10 Interior.

3. Adauga cu grija continutul unui sac, unei cantitati masurate de apa curata, rece si mixeaza cu un mixer, pana ce obtii o masa omogena, fara asperitati. Asteapta 5 minute si amesteca din nou. Daca e necesar, mai adauga apa, pentru a obtine o consistenta adecvata, apoi amesteca din nou. In functie de conditiile in care materialul este aplicat, pregateste o portiune din el, pentru a o folosi dupa 2 ore. Dupa acest timp, stratul de acoperire incepe sa se aseze. Nu incerca sa pastrezi un mixaj nefolosit adaugandu-i apa, pentru ca se va ingrosa. Urmeaza instructiunile producatorului pentru prepare si aplicare. In primul rand, trebuie sa pastrezi proportia de apa adaugata compusului si sa aplici o grosime maxima sau minima a stratului.

4. Tavanul trebuie finisat primul, apoi colturile interne si celelalte suprafete ale peretilor. Intinde stratul de acoperire incepand cu peretele cu cea mai mare fereastra, iar apoi la ceilalti.

5. Un profesionist cu multa experienta poate aplica stratul de acoperire doar o singura data. De obicei, sunt aplicate doua sau trei straturi, la interval de 20 de minute. Stratul de acoperire IN 45 poate fi aplicat „umed pe umed” pe un perete,  adica un nou strat poate fi aplicat inainte ca cel anterior sa se usuce. Fiecare strat trebuie sa fie mai subtire decat cel de dinainte si trebuie sa fie nivelat perpendicular.


6. Colturile exterioare ale peretilor trebuie sa fie securizate prin lipirea sau atasarea colierelor din otel inoxidabil. Ele pot fi taiate cu foarfece pentru metal si poti folosi compusul IN 35 sa le montezi. Unghiurile vor fi acoperite mai tarziu, pentru a nu fi vizibile.


7. Stratul de acoperire se usuca cu 1 mm/24 h. Dupa acest timp, necesita adesea slefuire; putini profesionisti pot aplica stratul de acoperire fara a fi nevoie sa-l slefuiasca dupa. Slefuirea se face cu glaspapir, incepand cu unul mai dur (100) si folosind, la final, unul mai fin (180).

Continut similar

Alb, neted, fara probleme - cum sa eviti problemele recurente

Cele mai comune probleme cu care se confrunta constructorii la aplicarea straturilor de acoperire

Detalii

Reguli pentru netezire adecvata - ghid pas cu pas

Reguli de baza pentru netezire

Detalii

Inscrie-te in program

Fa-ti cont gratuit si beneficiaza de avantajele Ceresit PRO.

more