Alb, neted, fara probleme

How to avoid recurring problems

Lipsa obtinerii efectului dorit, in ciuda timpului si a efortului depuse, poate fi frustranta. Cel mai adesea, acest lucru se intampla din cauza materialelor de proasta calitate folosite. Iti prezentam cele mai comune probleme cu care se confrunta constructorii la aplicarea straturilor de acoperire, arandu-ti cum sa le eviti.

Intotdeauna exista o cale

Vorbind cu meseriasii si urmarind forumuri online dedicate, am identificat o serie de probleme aparute la aplicarea stratului de acoperire. Multe dintre ele sunt cauzate de graba, lipsa de cunostinte sau de grija insuficienta. Unele sunt cauzate, insa, de materialele de proasta calitate. Alegand straturile de acoperire ale producatorilor reputati, precum Ceresit, poti preveni aparitia celor mai multe dintre probleme.

Cum sa eviti problemele recurente 

  • Slabirea stratului de acoperire este, de cele mai multe ori, rezultatul pregatirii inadecvate a suportului. Acoperirea finala este aplicata intr-un strat subtire (1 - 2 mm), asa ca suprafata peretilor sau a tavanului trebuie sa fie neteda. Daca aceasta nu este asa, acopera zonele cu un strat de acoperire initial sau universal (iti recomandam IN 35 initial + strat final 2 in, care poate fi aplicat cu o grosime de pana la 10 mm). Acest material va fi de ajutor sa umple crapaturile si fragmentele. Suportul trebuie sa fie uscat, curat, fara pete de grasime. Inlatura toate straturile de vopsea cu rezistenta insuficienta, pentru ca reduc aderenta stratului de acoperire. Suprafata trebuie sa fie grunduita cu un produs adecvat, spre exemplu Ceresit IN 10 INTERIOR. Slabirea stratului de acoperire poate fi cauzata de aplicarea intr-o pelicula prea subtire.
  • Bulele din compus apar cand stratul de acoperire este mixat insuficient. Pentru a le evita, apa trebuie sa fie curata, rece si adaugata in proportiile recomandate de producator (altfel va fi o retentie de apa nedorita in compus). Ia in considerare, de asemenea, ca ramasitele de gips din galeata, care este folosit ulterior in compus, accelereaza intarirea. Solutia este sa amesteci bine produsul. Iti recomandam sa folosesti mixere electrice cu viteza ajustabila, mixand la viteza mica, preferabil la 300 de rotatii pe minut. Nu mixa un timp indelungat, ci repeta procesul dupa cateva minute, cand aerul prins inauntru a disparut.
  • Daca adaugi prea multa apa, vei obtine un compus cu duritate nepreferabila. Acest efect se manifesta si daca suportul nu a fost grunduit, lucru ce cauzeaza probleme de granulatie dupa aplicarea stratului de acoperire.
  • Decolorarea poate fi cauzata de mai multe lucruri. Cel mai comun dintre ele este rugina de pe uneltele vechi si deteriorate. Decolorarea poate fi atribuita ramasitelor de vopsea care nu au fost indepartate in totalite de pe perete inainte aplicarii produsului. Petele de pe suprafata stratului de acoperire sunt cauzate de aplicarea in conditii de umiditate si temperaturi mari din incapere.
  • Delaminarea stratului de acoperire este de cauzata de obicei de calitatea slaba a unui produs, dar poate fi rezultatul aplicarii straturilor umede pe o suprafata umeda, in cazul in care producatorul nu recomanda acest proces. Al doilea strat de acoperire trebuie aplicat doar cand primul s-a intarit suficient. Producatorul specifica cu exactitate aceasta durata, care trebuie respectata. De obicei, nu este nevoie sa grunduiesti primul strat inainte de aplicarea altuia, decat decat daca il aplici dupa cateva zile. Ceresit IN 45 poate fi aplicat „umed pe umed”, prevenind problemele de dezlipire.
  • Crapaturile din stratul de acoperire sunt cauzate, in principal, de problemele suportului. Stratul se crapa cand suportul se misca, adica nu este etansat suficient. De asemenea, crapaturile pot fi rezultatul uscarii unui strat de acoperire proaspat aplicat sau de o temperatura ambientala prea mare. Crapaturile pot fi observate, de obicei, pe tavan, care este supus stresului.
  • Exfolierea stratului de acoperirea este cauzata de aplicarea unui strat prea gros, dar si de calitatea proasta a materialului. De altfel, poate fi cauzata de densitatea prea mica a compusului (prea multa apa in mixtura). O metoda este sa acoperi peretele cu un grund incolor, pentru a intari suportul.
  • Uzarea stratului de acoperire apare cand este sablat cu un abraziv prea puternic. Pentru sablarea initiala, foloseste un glaspapir de 120-160 si unul de 200-220 la final. Abraziunea stratului poate avea loc cand este folosit un polizor electric, in ciuda duritatii inadecvate a stratului. Nu in ultimul rand, abraziunea poate fi cauzata de grosimea prea mica (<1 mm) a stratului aplicat.

Recomandari de echipament

Arata-mi cu ce produse lucrezi ca sa stiu ce fel de constructor esti. Acest crez se dovedeste adevarat, in special in cazul echipelor care monteaza tencuieli. Nu folosi unelte vechi, ruginite si murdare pentru aplicarea straturilor de acoperire.
Toate nivelele si mistriile trebuie sa fie facute din otel inoxidabil. Ergonomia si acuratetea uneltelor trebuie sa fie si ele luate in calcul. Uneltele trebuie sa fie usor de manevrat. Pensulele de grunduire nu trebuie sa fie ieftine, pentru ca isi vor lasa firele pe pereti. Acelasi principiu se aplica si in cazul trafaletilor. Echipa care aplica straturile de acoperire ar trebui sa detina echipament de slefuire modern. Pentru suprafetele mari, cel mai bine folosesti un slefuitor electric („girafa”). E important ca echipamentul sa aiba un sistem de extragere a prafului, pentru a lucra curat si a salva timpul destinat curatarii ulterioare. Sistemul propriu-zis nu este totul, pentru a beneficia de avantajele sale, ai nevoie de un aspirator industrial.
Echipele care au contracte mari ar trebui sa ia in considerare cumpararea unei masini de tencuit, pentru a aplica rapid compusul de gips pe pereti si tavan. Aceste masini permit acoperirea a 400 m² intr-o singura zi, iar daca sunt folosite corect, vor reduce consumul de compus pentru stratul de acoperire.

Continut similar

Cum sa netezesti peretii

Invata cum sa netezesti peretii

Detalii

Grunduire-mereu inceputul perfect al unui proiect

De ce ar trebui sa grunduim substratul atunci cand este recomandat de catre instructiuni?

Detalii

Inscrie-te in program

Fa-ti cont gratuit si beneficiaza de avantajele Ceresit PRO.

more